Saturday, 22 November 2008

Mother Tongue...

Ehhh... Aku rasa nak nulis blog dalam bahasa Sarawak jak. Baruk Sarawak nak mun nulis blog dalam bahasa Sarawak nak. Hahahha... Tapi masalah nya tek takut orang lain sik pat paham terutama sidak Melaya. Ahhh... Lalek bah. Gine orang Sarawak dapat paham bahasa sidak, sidak sekpat paham bahasa kita. Try la integrate sikit... Aku bahasa cina, iban, bidayuh, and even Japanese & Spanish pun aku boleh paham.

Aok... Sik lamak lagik nak ujong taun. Time tok nang time busy lah. Kesian ku nanggar Steve, Pete & Matthew kenak suroh kerja ujong minggu. Walaupun aku dengan Nuala sik kerja ujong minggu di opis & rupa kamek duak tang ilek jak, tapi kamek duak e-mail kerja ke rumah. Sak dapat polah kerja di rumah sambil chill. Mun jak aku molah kerja tek nak. Sekali tek Heat Loss and Heat Gains calculation nak di polah aku mok pakei software juak. Nang sekda paedah la nak ngadap kerja ya.

Ari jemat 21/12/08, lepas kerja aku, Sydney & Nuala lepak kat Christmas Market sambel menyirup Hot Christmas Punch. Sydney bercerita yang si Denise riso hal recession di UK time tok. Denise takut kenak make redundant. Chiooohhhh...!!!! Iboh gia oii.. Aku chuak juak kenak make redundant. Nasib bait tiba-tiba muncul director kamek orang rah Christmas Market join sekali. Nya madah iboh riso. Manchester office generates banyak income tahun tok. Office lain sik dah sekda kerja dah, tapi Manchester office gik gago kerja bagei nak gila. So jangan susah ati dengan hal kerja. Nya madah aku (di translate dalam bahasa Sarawak) "Kaz, ko ari ya sik dapat visa pun aku riso gila. Sanggup ku ngantar ko ke Moscow or Khazakhstan. Ko ya jak sik mok pergi Moscow. Nasib bait ko dapat Residence Permit ko. Aku dah bingong sine nak carik orang kedak ko lagik pas tok." Aku dengan kembang idongnya lalu bertanyak, "Boss, sikkan sekda payrise? Hehehehe...". Bos aku madah, "Hahaha... Ada. Ko dapat Payrise + Bonus. Double pakei ko ehhh...". Lalu aku tek, "You're Awesome Boss...". 

Nang sik pat dinafikan lah ekonomi UK nang terok gila time tok. Dah tiga hari berturut-turut graph currency menjunam. Dijangka ekonomi kedak tok berterusan sampei 2010. Uishhh... Mun sampei 2010 gine nak idup kedak tok? Dah la tax nak nait, council tax lagik, congestion charge lagik. Nak mampus mun gia... Selalu tiap-tiap bulan aku ngantar dengan mak bapak aku leng-leng jak RM 200o sebulan. Bulan tok tek ngantar duit, dah di convert jak dapat RM1045 jak. Adehhh...

Yalah aku tek berkelakar dengan Jal time breakfast rah Mr. Scruff... Mun duit turun sampei £1 = RM3.5, bagus balit Kuching jak...

Iskhhh... Masok umo 25 tok nang banyak lah bebanan nak di fikir. Selalu happy jak. Sikda gago hal ekonomi indah macam. Nak tauk tiap-tiap bulan ribu-ribu pound sterling masok account bank. Kinek tok aku kenak fikir hal carik couple gik, mikir nak meli rumah gik di Kuching, mikir hal ekonomi. Arum bulak semua masalah dunia nak ku fikir ku. Sigek benda boleh relate kepada masalah lain. Bikin rusak aku punya programme la.... Bikin aku confuse la ini macam....





1 comment:

daria.lala said...

ahaha, ini baru la besshhhh maca. mun dah payrise ngan bonos ya.. jap gik ada la nomo ekaun mek ditulis sitok. mek keja gomen jak, apa jakla nak. lepas tak bank in, mek bagi ngan sue. yah, sigek beban tak da selesai. hahahaha

sue, as my accounting PA, pls take relevant action ok.

dariagraphy
boss finance