Wednesday, 13 May 2009

Wooo... ho... ho.. Balik Kuching.

Yezza...

Lamak dah aku sik update blog tok. Ermmm... Entry tok aku decide nak tulis dalam native language ku jak. 

Wooo... ho... ho... balik kampung. Tiap-tiap pagi aku layan lagu sudirman tok dalam Imeem.com. Aku excited nak balit dah. Jumpa parents aku, jumpa family aku, jumpa cinta aku, jumpa kawan-kawan aku. Walaupun aku excited nak balit tapi few things aku masih unsure:

1) Aku tauk gine-gine aku akan rindu dengan England. English values dah boleh kata tebal juak dalam aku tok.

2) Kawan-kawan selain sidak semandin, aku dah lamak sik jumpa. Mesti awkward jak kelak mun jumpa.

3) How am I gonna suit myself to working environment in Kuching kelak. You know with all politics & etc. Then aku sik sure if freedom of speech di terimak kah sik dalam working environment kelak. Because in the UK, aku bebas menyuarakan apa dalam palak sik kira level pekerja dalam organisation. Sometimes it can be harsh but we take it professionally. Nothing personal.

4) I am shopaholic. I know susah mok dapat apa benda yang aku maok bila dah di kuching kelak. Btw, bagus juak lah for my pocket. Hehehe...

5) I'm afraid my english accent will disappear.

Tapi sik pa lah... Aku rasa aku boleh sesuaikan dirik aku kelak. Anyway aku pergi aku dapat nyesuai dirik aku bah. Aku pun rasa dah tiba juak masa aku nak build strong base in Malaysia industry. It is time to conquer the engineering industry. Time to make contact and make as much money as possible. My formula is as below:

Profession + Contacts = Strong base

Then, Strong base x Politic involvement = Job opportunities

Therefore, Job opportunites = Money.

Well, that's how engineers think. That's what we call "mathematic language". Everything dapat di polah equation. Hahahha...

4 years dah aku sitok... Bila aku packing, sekali maok 6 enormous boxes sekali maok barang-barang aku. They cost me like £270 to send them home. Damn...  Aku sik mok buang buku-buku aku time uni dolok. Rugi bah... Lelah-lelah bayar £30,000 pakei dapat semua knowledge dalam buku ya.

My next mission....

To make SSB Consulting Engineers as the first M&E consultant in Kuching with sustainable and environmental friendly approach in design. I have the knowledge and I am capable to do it.

The conclusion is, I am looking forward to come back home.


 

4 comments:

Shinnie Shmoochie said...

Oh la buah ati.
Jaik indah ati maca blog ya lok.
P sikpa, balit k.
Kelak ngato segala2 nok dibingong kitak ya. InsyaAllah, mesti ada janji Nya yang kita sik tauk,nak B oo? Mek jumpa nieces kitak ariya, si Kakak. It's nice to know that she still recognizes me. She smiled and bid me hello, sorta. And the 1st thing I said was, "sik lamak gik Usu balit oo?" Alu besar senyum nya. Hehe.

daria.lala adalah said...

babe nya senyum besar sbb yg balit ya cik nya, usu nya di umah koh. ;p

Shinnie Shmoochie said...

Ooo..haha.
Ntah la. Mala sik pandei mikir ada si Nurul ya.
Dolok si Ab jak bongsu ba. Haha.

Ok la Cik nya. Haha.

Shaharaman said...

Askum kazz, moga success dalam Engineering field n bina Empire M&E di bumi kenyalang.
Hepi always bro...