Saturday, 27 March 2010

Brunei ku mohon maaf

Assalamualaikum,

Buat kesekian kali setelah menyepi seketika, baruk kamek dapat menulis blog tok lagik. Alhamdulillah, dengan berkat dan kuderat yang ada masih dapat kamek berkongsi cerita.

Baru-baru tok kamek dapat tawaran bekerja di Brunei sebagai sorang Engineer. Pada mulanya kamek amat berminat & hampir-hampir membuat keputusan untuk meninggalkan Sarawak dan keluarga tercinta dengan seberapa segera. Sebabnya company tok tek maok kamek mula kerja secepat yang mungkin. Tawarannya lumayan. Amat jauh sekali dari apa yang kamek oleh untuk periok nasik kamek di Kuching tok.

Tapi, kamek muhasabah & berfikir dalam-dalam tentang tawaran tok. Kamek memikirkan tentang mak & bapak, keluarga, kawan-kawan, buah hati kamek dan kamek memikirkan tentang perjuangan-perjuangan yang lain. Maka atas rasa tanggung jawab kepada sekalian yang di atas, haruslah kamek tolak dolok tawaran tok. Alhamdulillah juak, berkat rezeki dari Allah s.w.t, kamek dinaitkan pangkat dan gaji, walaupun sik setimpal dengan apa yang ditawarkan oleh company di Brunei ya.

Berdasarkan pengalaman kamek yang lalu, tinggal di England dolok, bekerja mencarik duit yang lumayan pakei keluarga dan dirik sendirik nang amat menyeronokkan. Dengan gaji yang besar, apa yang dihajat di hati kamek semuanya kamek dapat beli. Tapi jauh di sudut hati kamek, bila terkenang mak & bapak, keluarga, kawan-kawan dan Sarawak tercinta, nang terasa kesunyiannya. Baruk kamek sedar yang kamek dirik hanya hidup atas kaki dirik di negara yang begitu asing bagi kamek. Walaupun Brunei sik jauh, tapi kamek yakin kesunyian ya akan menyerang menyusuk ujong ati kamek bila mana nya maok berlaku sedemikian.

Kata pepatah Melayu "Hujan Emas Di Negeri Orang, Hujan Batu Di Negeri Sendirik. Lebih Baik Negeri Sendirik."

Ingin kamek kongsikan juak tentang Brunei tok. Kamek banyak dengar cerita, jika seseorang dari Sarawak tok gagal dalam sesuatu, lebih-lebih lagik dalam bidang ekonomi & perniagaan, sidaknya akan pergi berhijrah ke Brunei & memulakan hidup baru & pekerjaan (yang sama) baru. Setelah beberapa ketika, sidak akan jadi lebih maju dari apa yang tertinggi sidak pernah capei masa di Sarawak dolok. Pernah kamek terbaca artikel Associate Press bertajuk "Brunei lebih takut laknat Allah"

BANDAR SERI BEGAWAN (Brunei):

Menteri Hal Ehwal Agama Brunei, Zain Serudin menolak usul ahli Parlimen, Goh King Chin supaya zon khas jual beli arak diwujudkan untuk pelancong bukan Islam.
Zain menegaskan, andai ia diwujudkan, Brunei yang mengharamkan penjualan arak pasti dilaknat Tuhan.


“Yang paling kami takuti ialah laknat Allah. Laknatnya bukan pada mereka yang melakukannya sahaja tapi semua yang berada di negara ini.


“Pelancong yang ingin minum arak boleh minum di negara mereka, malah mereka boleh mandi arak.


“Hari ini mereka mahu zon arak, lepas ini mungkin zon pelacuran, kasino. Kami perlu tolak semuanya dan kekalkan kemakmuran,” tegasnya. - AP

Mungkin tok lah yang menyebabkan orang dapat maju. Iaitu rezeki yang benar-benar halal.

Brunei, ku mohon maaf kerana belum masanya aku perlu pergi kepadamu.... Namun, kita setanah, sebangsa, sebahasa. Jika kau perlukan aku, akan ku pergi jua membantu.

No comments: